Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Παλιότερα,, όταν βγαίναμε στα μπαράκια και γνωριζόμαστε με καινούριο κόσμο, μετά τις απαραίτητες συστάσεις η πιο συνηθισμένη ερώτηση ήταν «Τι ζώδιο είσαι;»
Έτσι, για να ξεκινήσει η συζήτηση και να έχουμε κάτι να σχολιάζουμε. Όχι ότι η προσωπικότητα κάποιου διαμορφωνόταν από το ζώδιο του.
Τώρα, (να φταίει άραγε και η οικονομική κρίση;) η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν συνήθως είναι αυτό το πεζό «Τι δουλειά κάνεις;» Συνήθως απαντάω «περιφέρομαι»..

Κανείς πλέον δε ρωτάει τι ονειρεύομαι, τι μου αρέσει, τι με χαλάει, ποιο είναι το αγαπημένο μου χρώμα , που πήγα τελευταία φορά διακοπές κι αν προτιμώ τις γάτες από τους σκύλους ή τα πουλιά. (μεταξύ μας, όλα τα λατρεύω).

Να υποθέσω ότι προσπαθούν όλοι να δουν πόσο κερδίζω κάθε μήνα; Τι να πω.. Αυτή η έλλειψη φαντασίας με κουράζει… Να υποθέσω ότι φτάσαμε πλέον ως χώρα σε τέτοιο σημείο που το πιο ενδιαφέρον στοιχείο κάποιου είναι η δουλειά του, άν καταφέρει τελικά να εξασφαλίσει δουλειά; Να μη μπορούμε να συζητήσουμε για μουσική, εικόνες, όνειρα, επιδιώξεις, και να φτάσουμε στο σημείο να μιλάμε για το πόσα παίρνει ο καθένας μας με τη σχετική πάντα γκρίνια περί κρίσης; Και μάλιστα, σε περιβάλλον που υποτίθεται ότι βρισκόμαστε για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα…

Δε θέλω να γκρινιάζω κι εγώ, αλλά πραγματικά αναπολώ την περίοδο του «Τι ζώδιο είσαι:»

Βγήκα χθες σε ένα μπαράκι που είχε κάποιος φίλος ψιλογενέθλια. Τον είχαν πιάσει τα υπαρξιακά του γιατί μεγάλωσε άλλο ένα χρόνο και δεν κατάφερε να πετύχει όλους τους στόχους που είχε βάλει στον εαυτό του την προηγούμενη χρονιά, πήγα κι εγώ για ένα ποτό να τα πούμε κιόλας. Από δίπλα ένας τύπος που απ’ ότι κατάλαβα εκείνο το βράδυ είχαν γνωριστεί.

Λέμε τα δικά μας, σε κάποια στιγμή ρωτάει ο φίλος: «Ωραία ρε Νυχτερίδα, λες ότι η ζωή δεν είναι ρουτίνα, εσύ τι πρωτότυπο έκανες σήμερα;» Πετάγεται ο δίπλα και κάνει την ερώτηση που σκοτώνει!

- ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΟΠΕΛΙΑ;

-Πιανίστρια σε μπουρδέλο, του απαντάω! (όσοι ξέρουν το σχετικό ανέκδοτο κατάλαβαν…)

- Α! Δηλαδή είσαι μουσικός; Έχεις και πτυχίο Ντικτέ;


Τι ωραίες που ήταν οι εποχές του «Τι ζώδιο είσαι»…

1 σχόλιο:

Heliotypon είπε...

Υπάρχει κι άλλος λόγος να θέλεις να ξέρεις με τι ασχολε΄ται ο άλλος. Χωρίς να είναι απόλυτο, σου δίνει μιά ιδέα για το μορφωτικό του επίπεδο, τα ενδιαφέροντά του, και την ειδικότητά του. Δεν λέω ότι αν μου πει "σκουπιδιάρης" θα τον απορίψω, αλλά αν μου πει μηχανικός, ξέρω ότι καταλαβαίνει από μαθηματικά, φυσική, κλπ, ότι έχει πάρει κάποια εκπαίδευση που του επιτρέπει να αντιληφθεί κάποιες έννοιες κλπ. Αν μου πει φιλόλογος, θα καταλάβω ότι έχει γνώση από γλώσσα, λογοτεχνία, κλπ. Βέβαια όλα αυτά μπορεί να προκύψουν και από τη συζήτηση, αλλά η πληροφορία για τη δουλειά κάπως επιταχύνει τη διαδικασία της γνωριμίας.